Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Waardebepaling bedrijf

Waardebepaling van een bedrijf is een vereiste voordat er in een bedrijf wordt geinvesteerd of wanneer een bedrijf wordt gekocht of verkocht. De waardebepaling van een bedrijf komt in een investeringstraject meestal voor het eerst aan de orde bij de opstelling van het term sheet en wordt sterk beinvloed door het due diligence-traject.

Waardebepaling bedrijf: verschillende methoden

Er bestaat geen simpele of objectieve methode om de waarde van een bedrijf te bepalen. Wel zijn er verschillende methoden gangbaar die, afhankelijk van de situatie, worden gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen. Er kan grofweg worden uitgegaan van:

. de intrinsieke waarde-methode
. de rentabiliteitsmethode
. de discounted cashflow-methode of dcf-methode.

Waardebepaling bedrijf: intrinsieke waarde

De methode van intrinsieke waarde bestaat er uit dat er eerst een optelsom wordt gemaakt van de actuele waarde van de activa van het bedrijf en dat vervolgens de waarde van alle passiva wordt afgetrokken die niet tot het eigen vermogen behoren.

Waardebepaling bedrijf: rentabiliteitsmethode

Bij de rentabiliteitsmethode wordt bij de waardebepaling uitgegaan van de winst die het bedrijf nu maakt. De waarde wordt die wordt vastgesteld is een meervoud of veelvoud van de winst. De vermenigvuldigingsfactor is daarbij afhankelijk van een vast te stellen rentevoet. In de praktijk verschilt de vermenigvuldingsfactor naar gelang de sector waarin het bedrijf zich bevindt.

Waardebepaling bedrijf: discounted cash flow-methode

Bij de discounted cash methode gaat het om het doorrekenen van toekomstige winsten.

Investeerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital RankingVenture Capital Businesspla..Venture Capital Businesspla..Crowdfunding Gids ExcelGratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.