Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Werkpakket | Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Management Buy out

Management Buy out (MBO) is een transactie waarbij het management van een onderneming het bedrijf overneemt waarvoor het management op dat moment werkt. Soms wordt bij een management buy out niet het hele bedrijf overgenomen, maar een controlerend belang, bijvoorbeeld in de vorm van een meerderheid van de aandelen. Management buy outs behoeven vrijwel altijd financiering.

Management buy out: motivaties

De motivatie van het management om het bedrijf over te nemen bestaat er vaak uit om de eigen inkomstenbron veilig te stellen. Een overname door het management is bijvoorbeeld aan de komen als de huidige eigenaren overwegen het bedrijf te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de onderneming structureel te weinig winst maakt of zelfs verlies lijdt. Het management kan in dat geval soms mogelijkheden zien om het bedrijf voort te zetten.

Management buy out: bij een kandidaat-koper

Een andere gelegenheid waarbij een MBO aan de orde komt, is wanneer de directie een kandidaat-koper voor het bedrijf heeft gevonden die een eigen management team meeneemt.

Management buy out: initiatief vanuit de oude directie

Het initiatief voor een management buy out kan ook van de eigenaren afkomstig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een familiebedrijf waar geen opvolger kan worden gevonden voordat de directeur met pensioen gaat. Of bij een dochterbedrijf van een concern dat niet goed rendeert of niet meer tot de kernactiviteiten behoort. In dergelijk gevallen kan door de directie een aanbod worden gedaan aan het management. In dergelijke gevallen is het waarschijnlijker dat de eigenaren zelf voor (een deel van) de financiering zorgen.

Management buy out: kapitaal van derden voor de financiering

Voor de financiering van een management buy out wordt vaak kapitaal van derden ingezet. Daarbij kan het gaan om venture capital of financiering door een bank of om een combinatie van beide. Ook komt het voor dat de financiering van een management buy out geheel of gedeeltelijk afkomstig is uit de cash flow van het over te nemen bedrijf. In dat geval zorgt de verkopende partij voor een deel van de buy out-financiering. Een waardebepaling of waardering maakt altijd onderdeel uit van het overnameproces en is voor de financiering van een overname een vereiste.

Management buy out: beperkte due diligence

Een kenmerk van een management buy out is dat de due diligence beperkt kan zijn. Een due diligence is een diepte-onderzoek naar de beweringen van de verkopende partij. Omdat het management bij een MBO de ins en outs van het bedrijf al kent, hoeft het daarnaar geen diepgaand onderzoek te doen.

Management buy out: onderhandse kapitaalmarkt

Een management buy-out is een fenomeen dat vrijwel uitsluitend op de onderhandse kapitaalmarkt gebeurt. Het gaat dus vrijwel altijd om een niet-beursgenoteerd bedrijf.


Investeerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital RankingVenture Capital Businesspla..Venture Capital Businesspla..Crowdfunding Gids ExcelGratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
Tel: 071 589 4000
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.