Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Informal investor

Informal investor of in het Nederlands informele investeerder betekent letterlijk: een investeerder die op informele wijze investeert.

De aanduiding informeel of informal is gebaseerd op het vermeende - dus niet noodzakelijk werkelijke - verschil tussen een formeel opererende investeringsmaatschappij, met een apart kantoor en een website, en een private investeerder (de informal investor of informele investeerder) in de wijze waarop ze investeren.

Informal investors: een enigszins verouderd en vooral erg Nederlands begrip


Hoewel de uitdrukking informal investor suggereert dat deze uit de Engelstalige landen afkomstig is, wordt het begrip informal investor vrijwel uitsluitend in Nederland gebruikt. Dat geldt ook voor informal investment. Het begrip informal investor is ook wat verouderd omdat weinig investeerders tegenwoordig nog informeel opereren.

Informal investors: vermogende particulieren

Traditionele informal investors onderscheiden zich bij het doen van investeringen door min of meer op de achtergrond te blijven. Dit in tegenstelling tot een zichtbare investeringsmaatschappij die een kantoor houdt en zich met een uitgebreide website presenteert.

Men kan zich afvragen of het informele karakter van deze investeerders een eigenschap is van de informal investors of dat dit slechts een aanname is vanuit de perceptie van de kapitaalzoekende ondernemer of van de buitenwacht, zoals de media.
Informal investors hebben in het algemeen weinig te winnen bij anonimiteit. In elk geval gaat het altijd om vermogende particulieren die hun eigen geld in een bedrijf steken met het oog op rendement.

Informal investors: verschil met business angels

Een gedeelte van de informal investors kan ook business angels worden genoemd. Deze onderscheiden zich van andere typen investeerders door hun ervaring met ondernemen en door de persoonlijke benadering en de betrokkenheid bij het bedrijf waarin ze investeren. Vanuit hun ervaring proberen deze investors het rendement op hun investering proberen te vergoten. Bijvoorbeeld door het management team van een jong bedrijf te coachen, door actief het werven van klanten te versnellen en door de directie van het bedrijf te introduceren bij het eigen netwerk.

Informal investors: pas op voor de mythe

In tegenstelling tot wat de mythe beweert, zijn niet alle informal investors of business angels ervaren ondernemers. Een aanzienlijk deel heeft zijn vermogen verworven via een erfenis, via de verkoop van aandelen of opties van een beursgenoteerd bedrijf of via beleggingen in vastgoed. De ervaring van het voor eigen rekening en risico runnen van een bedrijf, die van doorslaggevend belang is om een ambitieuze ondernemer te begeleiden, ontbreekt in dat geval.

Informal investors: ken de achtergrond

Daarnaast zijn er in Nederland informal investors die vermogend zijn geworden door de verkoop van hun bedrijf, maar daarbij ging het niet om een bedrijf dat ze zelf hebben opgericht. Vaak ging het om een familiebedrijf of een bedrijf dat ze hadden overgenomen. Deze groep kan een grote toegevoegde waarde hebben voor een kapitaalzoekende bedrijf, maar niet in de startfase en vroege fasen. Voor kapitaalzoekers is het van belang de achtergrond goed te kennen, omdat de toegevoegde waarde van informal investors naast kapitaal ook uit ervaring en een netwerk behoort te bestaan. De kapitaalzoeker zoekt idealiter een informal investor die aansluit bij zijn situatie. Informal investors die bijvoorbeeld zelf de start-up-fase van een bedrijf hebben meegemaakt, of zelfs meerdere keren, kunnen voor een start-up van onschatbare waarde zijn.

Informal investors in de Investeerders Top 100

De Investeerders Top 100 biedt een overzicht van de beste 100 investeringsmaatschappijen van Nederland. Daartoe behoren ook de diverse netwerken van informal investors. De gids is samengesteld aan de hand van een door ons ontwikkelde ranking-methodiek die de aanbieders van durfkapitaal aan de hand van een aantal criteria rangschikt. In het algemeen scoren de netwerken van informal investors daarbij redelijk hoog.


Venture Capital Stappenplan..Venture Capital RankingVenture Capital Businesspla..Venture Capital Businesspla..Crowdfunding Gids ExcelVenture Capital BegrippenVenture Capital Begrippen e..Lezing Informal InvestorsLezing WaagkapitaalGratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.