Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen |
Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Shop |

Hoeveel investeerders kan Nederland hebben

- EEN EEUWIGE MYTHE ONTKRACHT

31-05-2023 - Nieuw product

Hoeveel investeerders kan Nederland hebben?


Mensen die deze nieuwsbrief krijgen, zijn geïnteresseerd in goede informatie over de Nederlandse investeerderswereld. We bespreken deze keer een mythe over investeringskapitaal in Nederland.

De eeuwige mythe is dat er in de wereld een gebrek aan kapitaal bestaat voor financiering van goede plannen. Dit is precies de reden dat we ooit als journalist zijn begonnen met dit thema. We kwam er namelijk achter dat het niet waar was.

Maar een mythe heeft geen feiten nodig en ook tegenwoordig nog zijn er hele volksstammen die er van uitgaan dat kapitaal voor ondernemersplannen schaars is.

Onlangs kwam de nieuwe Investeerders Top 100 uit. Vanuit onze research naar venture capital, business angels en crowdfunding, constateren we echter dat kapitaalzoekende ondernemers het nog nooit zo makkelijk hebben gehad als nu, met name als het gaat om start-ups en scale-ups.

We doen we al meer dan 20 jaar onderzoek naar de Nederlandse investeerders-wereld en de laatste keer dat we zo'n groot kapitaalaanbod zagen voor jonge bedrijven, was eind jaren '90. (De Nasdaq-bubble of internetzeepbel).

We hebben medestanders bij dit standpunt, maar toch is er bij sommigen ook het sombere vermoeden dat er binnenkort wel weer een keerpunt zal komen.

Situatie anders dan jaren negentig

De situatie is naar mijn inzicht nu echter anders dan rond de eeuwwisseling. Eind jaren '90 verschenen er in Nederland in korte tijd enkele tientallen start-up-investeerders. De meeste daarvan waren rond 2005 weer verdwenen. De reden is dat veel van de investeringsproposities zo goed als waardeloos waren en veel investeringsteams te onervaren.

De situatie is nu anders

1. Het aanbod aan venture capital, waarvoor het Nederlandse woord volgens ons 'waagkapitaal' is, is structureel veel groter dan 20 jaar geleden. Er is meer verscheidenheid aan aanbod en de investeringsteams hebben veel meer ervaring.

2. Er zijn meer start-ups en scale-ups en de kwaliteit daarvan is naar ons inzicht nu beter. Deze opvatting wordt niet breeduit gedeeld, maar er is in de markt gewoon veel meer bekend over business development bij jonge bedrijven.

3. Er is - nog - geen spoor van een zeepbel te zien

Hoewel op beurzen als de Nasdaq de koersen van bedrijven als Amazon, Apple, Netflix en Google wellicht aan een correctie toe zijn (deze bedrijven dienen als indirect vergelijkingsmateriaal voor de waardering van technologiebedrijven), zijn de koerswinstverhoudingen niet abnormaal hoog.

Economie structureel veranderd

We denken dat deze situatie, behoudens tijdelijke correcties, op lange termijn zo blijft.

De onderliggende drijvers zijn fundamenteel en structureel: het zijn trends die de wereld veranderen over een periode van decennia. Het aantal start-ups en het aanbod van kapitaal groeien al sinds de jaren '80 van de 20ste eeuw. Er is geen sprake van een kortdurend modelverschijnsel.

Kapitaalaanbod structureel veranderd

Bij de samenstelling van de Investeerders Top 100 constateerden we dat het aantal investeerders in start-ups en early-stage bedrijven wederom sterk gegroeid is ten opzichte van de vorige editie.

We namen in deze editie in totaal 41 investeerders op voor de seed of start-up-fase van een bedrijf. Daarnaast 63 investeerders voor de early-stage fase (wel tractie, nog niet voldoende winst om break-even te draaien).

Ook het totale aantal professionele investeerders groeit nog steeds. Het opnemen van alle vertegenwoordigers van deze groep in de Investeerders Gids is al lang niet meer mogelijk.


De marktprijs van het boek Investeerders Top 100 zal regulier Euro 44,95 gaan bedragen.


Tijdens de early bird-actie verkrijgt u nu Investeerders Top 100 voor Euro 39,95.


De elektronische versie is nu verkrijgbaar voor slechts 34,95 euro.


P.S. De analyse van de Nederlandse investeringswereld is sterk uitgebreid, waarbij duidelijker is aangegeven wat de rol is van investeerders en welke investeerders men beter kan vermijden (deze laatste categorie is niet meer opgenomen).Investeerders Top 100

BestelshopAnder nieuws:


25 Misverstanden over investeerders, en dit is de zesde

Reminder. Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

De Top 100 Investeerders Gids: nu als spreadsheet

Investeerders Top 100. Hoofdstuk 1 gratis

Hoeveel investeerders kan Nederland hebben

De Investeerders Top 100... Wat is nog meer nieuw

De Investeerders Top 100. Wat is nieuw

Het nieuwe boek Investeerders Top 100 ... is beschikbaar

25 Misverstanden over Investeerders .... dit is de vijfdeVenture Capital WerkpakketThe Millionaire FastlaneInvesteerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital Stappenplan..Venture Capital RankingVenture Capital Businesspla..Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
Tel: 071 589 4000
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.