Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |

Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Hoe je een onbetrouwbare investeerder herkent

- ZO HOUDEN WE BEDRIEGERS EN ROTTE APPELS UIT DE VENTURE CAPITAL GIDS

07-06-2016 - Seed capital

Een van de grootste problemen waar ondernemers mee rondlopen als ze een investeerder zoeken, is hoe ze voorkomen dat ze met een onbetrouwbare geldschieter in zee gaan.Rotte appels
Ik denk dat de meeste investeerders behoorlijk betrouwbaar zijn. Eerder is het zo dat investeerders een enorme voorsprong hebben op ondernemers in kennis en ervaring met het investeringsproces. De meeste zijn zich echter bewust van die voorsprong en hebben er weinig behoefte aan de ondernemer het vel over de neus te trekken.

Toch komen we af en toe rotte appels tegen. Zo kennen we een investeerder die de belangen die hij in bedrijven nam steeds meteen weer doorverkocht. Een andere investeerder werkt alleen met wurgcontracten en onderhoudt warme banden met de vastgoedmaffia.

Ondernemers die kapitaal zoeken maken steeds vaker gebruik van adviseurs. Daarbij is het honorarium van de adviseur afhankelijk van een tijdclausule. Een bekende investeringsmaatschappij hanteert de tactiek om zo veel tijd te rekken dat zowel de ondernemers als de adviseur in tijdnood komen.

Pure incompetentie
Dit zijn naar onze informatie uitzonderingen. Een veel groter risico voor ondernemers bestaat uit pure incompetentie van de kant van investeerders. We vertelden in een vorige blog dat we tijdens het maken van de Venture Capital Gids een investeerder ontdekten die in twee jaar tijd zijn halve portfolio met bedrijven over de kling had gejaagd. Niet uit kwade intenties, maar uit puur gebrek aan ervaring en een onderschatting van de financiele en materiele deskundigheid die investeren met zich meebrengt.

Deze maand kwam onze nieuwe
Venture Capital Gids uit. Een van de dingen waar we bij het selecteren van investeerders voor een nieuwe gids altijd naar kijken zijn de wisselingen in de portfolio van een paar honderd Nederlandse investeerders. Als bepaalde portfoliobedrijven op mysterieuze wijze zijn verdwenen, dan weten we genoeg. Overigens komt dat bij iedere investeerder voor.

Lering trekken
Maar de kapitaalzoeker doet er goed aan naar deze mislukkingen te vragen. Geeft de investeerder geen antwoord of hij draait er om heen (?niet interessant?), dan is dat een slecht teken. Goede investeerders hebben niet alleen de morele verplichting om openheid van zaken over hun mislukkingen te geven, maar ze moeten deze ook hebben ?verwerkt? en er lering uit hebben getrokken.

Voor opname in de
Venture Capital Gids is dergelijke openheid over de mislukkingen en over het rendement - het belangrijkste criterium. Daarnaast kijken we op verschillende manieren naar de ervaring en deskundigheid van het investeringsteam. Vervolgens wordt iedere investeerder gescoord, waarna de optelsom bepaalt of de investeerder wordt opgenomen. Zo houden we bedriegers en rotte appels uit het overzicht.


Meer weten:


Venture Capital Gids


Of bestel meteenAnder venture capital nieuws:


25 Misverstanden over Investeerders, en dit is de tweede

Het beste start-up-boek: The Millionaire Fastlane

25 misverstanden over investeerders en dit is de eerste

Lijstjes in de investeringswereld: hoe het niet en wel moet

De Venture Capital Gids als spreadsheet is uit

110 Zuivere investeerders in een overzicht

De nieuwe Venture Capital Gids (Top 100 Investeerders) met korting

Investeerder Han de Groot neemt belang in Unchain.io

Amerborgh steekt kapitaal in Ohpen

Helloprint haalt opnieuw miljoenen op

Top 100 Investeerders Gids ..Venture Capital BegrippenAngel Investors HandbookVenture Capital Stappenplan..Venture Capital Businesspla..Lezing Informal InvestorsTerm Sheets And ValuationsHow To Become A Business An..Venture Capital Track Recor..

Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   

ONS BEDRIJF

Betalen
Contact
Algemene voorwaarden
Over ons
Privacy policy
Sitemap
Feed


Copyright (c) 2001 - 2023 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.