Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -   Winkelmand (0)

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |

Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools |

Hoe het werkelijk zit met Nederlandse start-ups

- VEEL BELANGSTELLING VAN INVESTEERDERS, MAAR KEIHARDE BUSINESS

25-05-2016 - Seed capital

Mensen vragen ons vaak welke veranderingen er momenteel plaatsvinden in de Nederlandse Venture Capital wereld. Het maken van een nieuwe Venture Capital Gids is een mooie gelegenheid daar eens verslag van te doen.


Bij het maken van de jongste Venture Capital Gids, die vorige week uitkwam, vielen een aantal trends en veranderingen op. We delen hier de belangrijkste.

Het is volstrekt duidelijk dat er in Nederland steeds meer investeerders komen die in start-ups investeren. Dat is om twee redenen logisch. Ten eerste omdat de meeste nieuwe investeerders beginnen met start-ups. Het zijn meestal zelf ex-ondernemers en die hebben de meeste affiniteit met start-ups.

Langdurende trend
Daarnaast is er sprake van een stevige groei van het aantal start-ups. Veel betrokkenen denken dat dit een nieuw verschijnsel is, van de laatste paar jaar. Dat is niet zo. De huidige groei van het aantal start-ups is een voortzetting van een al langdurende trend die al sinds het eind van de jaren ?80 in Nederland bestaat. Deze werd alleen tijdelijk onderbroken na de Nasdaq-crisis van 2001/2002 en na de recessies van 2008 en 2011. Normaliter groeit het aantal start-ups eigenlijk altijd ? ook buiten Nederland - en het is naar onze inschatting een aspect van het post-industriele tijdperk. Met het aantal start-ups groeit ook het aantal investeerders daarin.

Een trend die wel pas de laatste 5 tot 10 jaar bestaat, is dat het steeds makkelijker wordt voor Europese start-ups om op te schalen naar internationaal niveau. Dat heeft deels met het internet te maken en deels met de steeds lagere reiskosten, waardoor studenten steeds vaker in een ander land studeren, een gegeven dat de basis legt voor internationale teams. Internationaal betekent een fors expansiepotentieel voor een start-up, wat start-ups aantrekkelijker maakt om te investeren (?upside?).

Unicorns?
Maar gaat het ook tot successen leiden en gaat Europa ook unicorns creeren, zoals Apple en Google? Op internet zijn, vooral in deze week van het Startup Fest Europe, veel juichverhalen te vinden over start-ups. Deze kunnen wat ons betreft met een kilo zout worden genomen. Een start-up succesvol maken is in de verste verte geen feestje, maar keihard werken en veel emotioneel incasseren. De oprichters van de huidige start-ups zijn vaak ?millennials?, die naast met een gebrek aan werkervaring ook kampen met een wat onrealistisch idee van wat de wereld hen verschuldigd is.

Investeren in een start-up is, zoals altijd, gewoon keiharde business en laat niemand beweren dat het investeerders of angel investors er primair om gaat om ondernemers te helpen. Overigens heeft het grootste deel van de bij Startup Fest betrokken investeerders nog nooit in een Nederlands bedrijf gelnvesteerd en gaat dat ook niet doen.

Daadwerkelijk investeren
In de jongste Venture Capital Gids hebben we een selectie gemaakt uit 49 investeerders in start-ups en 85 investeerders in early-stage bedrijven. Van beide categorieen is ongeveer 2/3 opgenomen. Daarbij hebben we alleen die investeerders opgenomen die daadwerkelijk in Nederlandse bedrijven investeren en daarvan weer alleen de beste, betrouwbaarste en succesvolste. Een track record, een degelijk team en een controleerbaar en transparant verhaal zijn wel de minimumvereisten. De informatie is vervolgens zodanig bewerkt dat de profielen voor de lezer makkelijk vergelijkbaar zijn.

Met dergelijke informatie in de hand kan een kapitaalzoeker de wereld van professionele investeerders met vertrouwen tegemoet treden.

Klik hier voor meer informatie

Of bestel hierHenny van der Pluijm


Ander nieuws:


25 Misverstanden over investeerders, en dit is de zesde

Reminder. Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

De Top 100 Investeerders Gids: nu als spreadsheet

Investeerders Top 100. Hoofdstuk 1 gratis

Hoeveel investeerders kan Nederland hebben

De Investeerders Top 100... Wat is nog meer nieuw

De Investeerders Top 100. Wat is nieuw

Het nieuwe boek Investeerders Top 100 ... is beschikbaar

25 Misverstanden over Investeerders .... dit is de vijfde


Lezing WaagkapitaalTerm Sheets And ValuationsAngel Investors HandbookVenture Capital Track Recor..Venture Capital WerkpakketThe Millionaire FastlaneInvesteerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..

Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


Copyright (c) 2001 - 2023 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.