Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |

Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Er komen steeds meer investeerders in Nederland

- MEER SILICON VALLEY-ACHTIG

13-06-2016 -

Omdat u deze blog volgt, weten we dat u gelnteresseerd bent in goed onderzoek naar de wereld van investeerders. Het zal u vast zijn opgevallen dat veel ondernemers al enige jaren steen en been klagen over financiering. Met name klagen ze over de banken.


Vanuit onze research naar venture capital, dat in Nederland vaak ten onrechte durfkapitaal wordt genoemd, kunnen we nu constateren dat kapitaalzoekende ondernemers het in jaren niet zo makkelijk hebben gehad. We doen al bijna 20 jaar onderzoek naar de Nederlandse venture capital-wereld en de laatste keer dat we zo?n sterke groei in het aanbod aan kapitaal constateerden, was aan het eind van de jaren ?90. Dat was de tijd van de Nasdaq-bubble, de kunstmatige geldzeepbel die werd geblazen door de Amerikaanse Fed, en die voorjaar 2000 uit elkaar klapte.

Geen zeepbel
Wat we nu zien is echter geen zeepbel. We beschreven enkele weken geleden al dat er in NL steeds meer start-ups komen en dat dit al zo is sinds het midden van de jaren ?80. Het is een langdurige trend. Een gevolg hiervan is dat er op termijn ook steeds meer gezondere en rijpere bedrijven bijkomen, en deze ontwikkeling trekt steeds meer serieuze investeerders aan.

Bij de samenstelling van de nieuwste Venture Capital Gids constateerden we dat het aantal investeerders in start-ups sterk aan het groeien was. Maar ook het totale aantal investeerders groeit. Daarmee bedoelen we niet crowdfunding-investeerders, want dat zijn naar onze mening geen investeerders. Wij bedoelen professionele investeerders, die een stevig bedrag investeren en daarnaast ook coaching en een netwerk meebrengen. Het opnemen van alle vertegenwoordigers van deze groep in de Venture Capital Gids is al jaren niet meer mogelijk. Zelfs het selecteren van de beste 100 wordt steeds moeilijker.

Heftige beslissing
We hebben voor de nieuwste editie een heftige beslissing moeten nemen en besloten een hele categorie investeerders niet meer op te nemen. Het gaat om de provinciale ontwikkelingsmaatschappijen, die werken op basis van subsidies. Op deze manier zijn we nu dichter bij de oorspronkelijke definitie van venture capital gekomen. Die houdt in dat de investeerder een ondernemer is die met eigen geld werkt of in elk geval met geld van aandeelhouders die hem op zijn performance afrekenen. De investeerder moet pijn voelen als het verkeerd gaat en er voordeel van hebben als het goed gaat. Hij moet ook uit eigen ervaring weten wat ondernemen is. Dit verklaart het succes van Silicon Valley en dat zien we graag ook in Nederland.

Meer Silicon Valley-achtig
De investeerders in de nieuwe Venture Capital Gids zijn dus een beetje meer ?Silicon Valley?-achtig dan gemiddeld. Er zijn in vergelijking met de oude editie 34 om verschillende redenen verwijderd, terwijl 34 nieuwe de nieuwe lichting vertegenwoordigen.


Klik hier voor meer informatie


Of bestel hierAnder venture capital nieuws:


25 Misverstanden over Investeerders, en dit is de tweede

Het beste start-up-boek: The Millionaire Fastlane

25 misverstanden over investeerders en dit is de eerste

Lijstjes in de investeringswereld: hoe het niet en wel moet

De Venture Capital Gids als spreadsheet is uit

110 Zuivere investeerders in een overzicht

De nieuwe Venture Capital Gids (Top 100 Investeerders) met korting

Investeerder Han de Groot neemt belang in Unchain.io

Amerborgh steekt kapitaal in Ohpen

Helloprint haalt opnieuw miljoenen op

Top 100 Investeerders Gids ..Venture Capital BegrippenAngel Investors HandbookVenture Capital Stappenplan..Venture Capital Businesspla..Lezing Informal InvestorsTerm Sheets And ValuationsHow To Become A Business An..Venture Capital Track Recor..

Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   

ONS BEDRIJF

Betalen
Contact
Algemene voorwaarden
Over ons
Privacy policy
Sitemap
Feed


Copyright (c) 2001 - 2023 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.