Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Werkpakket | Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Due diligence checklist

Een due diligence-checklist is een overzicht van punten die moeten worden gecontroleerd om een due diligence-onderzoek af te werken. Een due diligence-onderzoek is een diepte-onderzoek naar het waarheidsgehalte of realiteitsgehalte van beweringen en aannamen die een persoon doet. In de wereld van venture capital (durfkapitaal, risicokapitaal, waagkapitaal) gaat het om het natrekken van de beweringen die door de kapitaalzoekende ondernemer zijn gedaan. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door of in opdracht van partijen als investeerders of bemiddelende partijen, zoals investeringsmakelaars.

Due diligence checklist: variatie zowel inhoudelijk als naar omvang

Due diligence onderzoek kan plaatsvinden naar verschillende aspecten van het te financieren bedrijf. Voor elk aspect kan een aparte checklist worden samengesteld. Een due diligence checklist kan dus van toepassing zijn op meerdere aspecten van de bedrijfsvoering. De omvang en diepgang van het due diligence-onderzoek kan daarnaast sterk variëren. In het algemeen zal de omvang van het onderzoek samenhangen met de omvang van de investering in een bedrijf of van de omvang van de overnamesom als het gaat om de acquisitie of overname van een bedrijf.

Due diligence checklist: terreinen

Een due diligence checklist kan worden afgewerkt voor verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, waaronder:

. due diligence naar de technologie waarover het bedrijf beschikt, bijvoorbeeld een onderzoek naar de kracht van een octrooi of naar de originaliteit van de broncode van software.

. onderzoek naar de financiële cijfers, bijvoorbeeld naar het waarheidsgehalte van geboekte omzet of geboekte winst. Of bij jonge bedrijven een onderzoek naar het realiteitsgehalte van de aannamen in een businessplan. Daarbij kan een checklist worden afgewerkt met betrekking tot de aannamen rondom de potentiële markt, de concurrentie en de juistheid van bijvoorbeeld de cash flow begroting.

. due diligence naar de huidige kaspositie en de geldstromen die in het recente verleden hebben plaatsgevonden.

. due diligence naar de achtergrond van de oprichters van een bedrijf: opleiding, werkervaring, betrokkenheid bij faillissementen, mogelijk strafblad, etcetera.

. screening van de overeenkomsten met toeleveranciers op risico's.

. due diligence naar de aangegane overeenkomsten met en intentieverklaringen van potentiële klanten.

Uiteraard kan voor elk apart terrein van de bedrijfsvoering een due diligence checklist worden gemaakt.


Lezing WaagkapitaalTerm Sheets And ValuationsAngel Investors HandbookVenture Capital Track Recor..Venture Capital WerkpakketThe Millionaire FastlaneInvesteerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
Tel: 071 589 4000
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.