Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Business model

Een business model of in het Nederlands een bedrijfsmodel, verdienmodel of zakelijk model geeft aan volgens welke opzet een bedrijf zaken doet of gaat doen. Volgens dit model zal het ook zijn financiele doelstellingen moeten behalen. Elk bedrijf beschikt over een business model, ook als dat niet is vastgelegd of als daar niet over nagedacht is.

Business model: product van strategie


Het business model ligt in het verlengde van de bedrijfsstrategie. De strategie vloeit op haar beurt meestal voort uit een verkenning van de omstandigheden van het bedrijf en van de eigen middelen waarover het beschikt. Zo'n verkenning is bijvoorbeeld een SWOT-analyse: strengths, weakness, opportunities, threats. Het business model moet zo zijn ontworpen dat het bedrijf de doelen van de bedrijfsstrategie kan behalen.

Business model: relatie tot business plan

Het business model dient als de belangrijkste bouwsteen en als uitgangspunt voor het business plan. Zonder een uitgetest business model kan er eigenlijk geen sprake zijn van een business plan.Business model: elementen


Het business model bevat een aantal belangrijke elementen van het bedrijf en van de onderlinge relaties tussen de elementen. Een business model beschrijft onder meer:

. welke waarde het bedrijf biedt aan zijn verschillende klantengroepen (de zogenoemde waardepropositie).
Voorbeeld: een supermarkt biedt levensmiddelen aan, die noodzakelijk zijn om te overleven, en is gevestigd op loopafstand van 2.000 huishoudens.

. hoe het bedrijf zijn klanten verleidt om tot aankopen over te gaan.

. hoe het bedrijf voldoende geld verdient om winst te maken.


Voorbeeld: de omzet minus alle kosten, inclusief marketing, is een bedrag dat groter is dan de kosten.

. volgens welke opzet het bedrijf samenwerkt met zijn partners bij het maken, vermarkten en afleveren van producten en diensten.

Voorbeeld: een bedrijf maakt gebruik van wederverkopers of juist niet.

. de operationele processen die het bedrijf inzet.

Voorbeeld: de procedures, checklists, script, afspraken en overeenkomsten.

Business model: experimenteel vaststellen bij start-ups


Start-up-bedrijven beschikken nog niet over een uitgetest business model of bedrijfsmodel dat geld genereert. Anders gezegd, een start-up weet nog niet hoe hij geld kan verdienen. Voor start-up-bedrijven geldt dan ook dat het business model experimenteel moet worden vastgesteld. Dat kan gebeuren via een proces dat business modeling wordt genoemd.

Business modeling

Business modeling is een activiteit waarbij via brainstorming en het maken van schetsen en modellen van het bedrijf, bijvoorbeeld een business model canvas, een business model voor een organisatie wordt voorgesteld, vastgesteld of gewijzigd.


Lezing WaagkapitaalTerm Sheets And ValuationsAngel Investors HandbookVenture Capital Track Recor..Venture Capital WerkpakketThe Millionaire FastlaneInvesteerders Top 100Investeerders Top 100 ePubTop 100 Investeerders Gids ..Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.