Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |

Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

25 Misverstanden over Investeerders, en dit is de tweede

- MIJN BEDRIJF IS INVESTEERBAAR

12-03-2019 - Investeringscriteria

Aanname 5: Mijn bedrijf is investeerbaar


Achtergrond 5

Het overgrote deel van de kapitaalzoekers gaat er zonder meer vanuit dat hun bedrijf investeerbaar is. Ze hebben in elk geval nog nooit gehoord van het begrip investeerbaarheid' of van de Engelstalige variant 'investor readyness', die in Nederland vaker wordt gebruikt en hetzelfde betekent.

De betekenis is simpel: is het bedrijf klaar voor investeerders?

Mijn ervaring is: dat is in vrijwel 100 procent van de gevallen niet zo.

De enige uitzonderingen zijn ondernemers die al eerder met investeerders zaken hebben gedaan, of in elk geval bijna.

Tegelijkertijd is het wel zo, dat als de juiste stappen worden gevolgd, het overgrote deel van de bedrijven (zowel de plannen als de ondernemers zelf) investeerbaar kan worden gemaakt.

Hierbij zijn twee vragen van belang:

1. waar staat het bedrijf op dit moment?

2. heeft de ondernemer er voldoende voor over om vanuit de huidige positie te komen tot het punt waarop het bedrijf investeerbaar is?

Punt 1 werken we hieronder uit. Voor punt 2 geldt helaas een vervelende samenhang: hoe minder investeerbaar het bedrijf is, hoe minder de ondernemer ervoor over heeft om investeerders te vinden. Ergens, op een onbewust niveau, voelen veel kapitaalzoekers al dat hun plan niet investeerbaar is, en hebben er om die reden geen geld voor over om geholpen te worden, om er een deskundige naar te laten kijken, om boeken te lezen of om naar events te gaan.

Investeerbaarheid

Over het begrip 'investeerbaarheid' kunnen we een apart boek schrijven.

Investeerbaarheid is gelukkig de laatste jaren een meer gangbaar begrip geworden, maar voor zo ver we weten zijn we de eerste ter wereld die verschillende vormen van investeerbaarheid onderscheiden, die gezamenlijk het totale plaatje bepalen of een bedrijf investeerbaar is of niet.

We onderscheiden de volgende vormen van investeerbaarheid:

. commerciële investeerbaarheid
. technische investeerbaarheid
. persoonlijke investeerbaarheid
. emotionele investeerbaarheid

Zoals met meer aspecten van investeren, passen investeerders bepaalde regels wel toe, maar benoemen ze deze niet expliciet.

Het grote voordeel van deze opsplitsing is dat het thema investeerbaarheid op deze wijze voor iedereen inzichtelijker is geworden.

Onder 'investeerbaarheid' wordt vrijwel altijd alleen datgene verstaan wat wij met 'commerciële investeerbaarheid' aanduiden. Dit gaat dan om de investeerbaarheid van het business model.

Er zijn veel redenen denkbaar waarom een bedrijf niet commercieel investeerbaar hoeft te zijn. Of door de meeste investeerders als niet investeerbaar wordt ingeschat.

Voorbeelden zijn:

- Er is geen uitzicht op winst

- Het business model is niet uitgetest

- Er is geen concurrentie. Dit betekent dat er geen markt is.

- Het business model is niet schaalbaar, bijvoorbeeld omdat het om dienstverlening gaat waarbij de activa (kennis en relatienetwerk) direct afhankelijk zijn van de mensen in het bedrijf. Een schaalbaar bedrijf is altijd gebouwd op systemen.

- Het bedrijf is niet overdraagbaar, dat wil zeggen te veel afhankelijk van een enkele ondernemer.

- De ondernemer zoekt geen investering, maar een lening en wil geen controle weggeven.

- De ondernemer heeft te weinig track record bij het succesvol maken van bedrijven. Hij weet niet hoe te verkopen.

- De ondernemer wil geen partner in het directieteam naast zich dulden die andere, noodzakelijke eigenschappen inbrengt.

- De ondernemer wil geen regelmatig toezicht van de investeerder.


Daarnaast onderscheiden wij 'technische investeerbaarheid'. Dit draait om de situatie rond de juridische vorm van het bedrijf en om de verplichtingen die het bedrijf in het verleden al richting andere financiers is aangegaan.

Persoonlijke investeerbaarheid draait om de persoon van de ondernemer. Een belangrijke vraag is of de ondernemer een investeerder verdraagt die gedurende lange tijd over zijn schouder meekijkt, en die de ondernemer bepaalde beperkingen en verplichte mijlpalen gaat opleggen.

Emotionele investeerbaarheid draait om de vraag of de ondernemer emotioneel opgewassen is tegen het proces van het aantrekken van investeerders. Dit proces duurt maanden tot soms meer dan een jaar. Is de ondernemer emotioneel opgewassen tegen de langdurige onzekerheid? Tegen het vallen en opstaan. Snapt de ondernemer dat die tijd financieel overbrugd moet worden? Hier is van belang dat ook de levenspartner aan boord is.

We hebben ondernemers meegemaakt met fantastische plannen, die bereid waren tijd en geld te investeren in het zoeken naar investeerders, zoals het maken van een businessplan en het inhuren van adviseurs. Maar toen de wasmachine thuis kapot ging, en er geen geld binnen kwam, ontstond er enige nervositeit.

Een paar maanden later waren de financiële reserves op, of dat voelde zo, en werden alle plannen in de ijskast gezet. Daar staan ze nog steeds.

Als er geen financiële buffer is, en ook geen aanvullende inkomstenbron, is het proberen te vinden van investeerders eigenlijk zinloos.

Alle vier in orde

Bovengenoemde vier vormen van investeerbaarheid moeten alle vier in orde zijn om een realistische kans te maken op het aantrekken van een investering.

Neemt u onze toolbox eens door, die gestaag wordt uitgebreid:

Toolbox

Of bestel onze tools in de shop

Shop


Ander venture capital nieuws:


25 Misverstanden over Investeerders, en dit is de tweede

Het beste start-up-boek: The Millionaire Fastlane

25 misverstanden over investeerders en dit is de eerste

Lijstjes in de investeringswereld: hoe het niet en wel moet

De Venture Capital Gids als spreadsheet is uit

110 Zuivere investeerders in een overzicht

De nieuwe Venture Capital Gids (Top 100 Investeerders) met korting

Investeerder Han de Groot neemt belang in Unchain.io

Amerborgh steekt kapitaal in Ohpen

Helloprint haalt opnieuw miljoenen op

Top 100 Investeerders Gids ..Venture Capital BegrippenAngel Investors HandbookVenture Capital Stappenplan..Venture Capital Businesspla..Lezing Informal InvestorsTerm Sheets And ValuationsHow To Become A Business An..Venture Capital Track Recor..

Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   

ONS BEDRIJF

Betalen
Contact
Algemene voorwaarden
Over ons
Privacy policy
Sitemap
Feed


Copyright (c) 2001 - 2023 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.