Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen |
Investeerders Top 100 | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Shop |

25 Fatale misverstanden over Investeerders - en dit is de derde

- IK HEB MAAR EEN INVESTEERDER NODIG

31-05-2023 -

Goedendag,


In verband met de coronacrisis hebben veel ondernemers en consultants behoefte aan ondersteuning bij het vinden van nieuw kapitaal. Sommige sectoren zijn daarbij erg hard getroffen.

Op venturemedia.nl begonnen we vorig jaar een serie over de belangrijkste misverstanden over investeerders.

Na een lange pauze, het duurt te lang om uit te leggen waarom, zetten we deze serie nu voort.

Onze adviezen zullen we tzt bundelen in een boekje dat onder meer op venturemedia.nl te koop zal zijn.

Wie op korte termijn investeerders zoekt, raden we aan

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids Excel
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Businessplan
Crowdfunding Gids Excel

Aanname 3

Ik heb maar een investeerder nodig

Veel kapitaalzoekers gaan te werk vanuit het idee dat ze maar investeerder nodig hebben, die 'ja'zegt tegen hun plan. De enige voorwaarde - en dat is ook een aanname - is dat het bedrag dat hij investeert genoeg is om de kapitaalbehoefte volledig te dekken.

Achtergrond 3


De onervaren kapitaalzoeker houdt bij het beoordelen van investeerders vaak onbewust vast aan een beperkt aantal voorwaarden. Hij is vaak alleen gefocust op het binnenhalen van een zeker geldbedrag voor zijn plannen, ongeacht de voorwaarden. De tweede voorwaarde die hij hanteert is dat het kapitaal zo snel mogelijk beschikbaar is en kan worden ingezet.

De kapitaalzoeker staart zich dus blind op het geldaspect van de gewenste investering. Er zit achter de kapitaalzoektocht geen strategie, die er wel moet zijn.

Werkelijkheid 3


Een deel van de strategie die nodig is bij het ophalen van kapitaal is dat er meteen vooruit gedacht moet worden naar de periode die komt nadat de eerste investering is opgehaald. In veel gevallen, en zeker bij succesvolle bedrijven, is het verstandig om al verder te denken aan een mogelijke tweede investering.

Een ander aspect van het voor het eerst ophalen van kapitaal is dat het soms handiger is, in de zin van sneller tot resultaat leidt, om al bij de eerste financiering met meerdere investeerders tegelijk in zee te gaan die elk een deel van de kapitaalbehoefte invullen. In de praktijk is het zo dat de meeste investeringen boven een half miljoen euro voor veel individuele investeerders te hoog zijn.

Daarbij komt dat, afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u wilt aantrekken, het verstandiger kan zijn om het benodigde kapitaal voor de investering van twee of meer investeerders tegelijk te betrekken. Soms werken deze investeerders al regelmatig samen in een collectief. (U vindt daarvan voorbeelden in de Venture Capital Gids, de Top 100 van investeerders.) Het invullen van de condities wordt dan meestal wel iets ingewikkelder, omdat er meer belangen in het spel zijn.

Het is natuurlijk strikt gesproken mogelijk dat een (1) investeerder voldoende is voor het dekken van een kapitaalbehoefte. Sterker nog, in de meeste gevallen blijkt in de praktijk van de door ons geobserveerde investeringen, dat 1 investeerder genoeg was voor een financieringsronde. Maar dit kan natuurlijk gedeeltelijk het gevolg zijn van het feit dat de kapitaalzoeker maar naar 1 investeerder op zoek was.

Het is echter erg onverstandig om, bewust of onbewust, naar slechts investeerder te streven. Hier moet in herinnering worden gebracht dat de investering zelf, het geldbedrag, voor het bedrijf niet het enige belangrijke is. Van even groot belang zijn de voorwaarden waaronder de investering wordt verstrekt. De aard en voorwaarden van de deal, De percentages van de aandelen die worden weggegeven, de structuur van de controle die de investeerder wil, de looptijd van een eventuele lening, de kennis, het netwerk en de persoonlijkheid die de investeerder inbrengt, de ambities waarover overeenstemming wordt bereikt, enzovoorts, enzovoorts.

Een ander nadeel van het zoeken naar een investeerder is dat de kapitaalzoeker meestal ook maar met een investeerder tegelijk praat.

Dat betekent dat de investeerder in een geweldige onderhandelingspositie zit en daardoor eindeloos door kan gaan met eisen stellen, en dat is wat vaak gebeurt. Het project vertraagt en vertraagt en vertraagt doordat de investeerder steeds opnieuw een nieuwe eis bedenkt. Hij heeft de tijd. Dat betekent vervolgens dat de investering nooit tot stand komt. Want de ondernemer heeft geen tijd. Die haakt af.

Het is daarom absoluut noodzakelijk om altijd met meer investeerders tegelijk te praten! We kunnen dit niet sterk genoeg benadrukken.

Als u tenminste in de fase bent dat de investering er binnenkort uit moet rollen. Als de kapitaalzoeker alleen nog bezig is de wereld van investeerders te ontdekken en te verkennen, dan kan het in die fase handig zijn her en der eens met investeerder te praten. Maar een investering zal hier zelden het gevolg van zijn. Wel verkenning.

We hopen dat we met deze uitleg duidelijk hebben gemaakt dat u het zichzelf meestal erg moeilijk maakt door uit te gaan van slechts een investeerder. U maakt het zichzelf veel makkelijker als u de mogelijkheid open laat dat uw financieringsbehoefte door een collectief van investeerders wordt ingevuld.

Wie op korte termijn investeerders zoekt, raden we de volgende publicaties aan:

Venture Capital Gids
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Stappenplan

of de volgende doorzoekbare overzichten, met filterbare contactgegevens.


Venture Capital Gids Excel
Crowdfunding Gids Excel

Henny van der Pluijm

P.S: Met deze tools heeft u alles om serieuze professionele investeerders te vinden


Ander nieuws:


25 Misverstanden over investeerders, en dit is de zesde

Reminder. Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

Top 100 Investeerders Gids Excel met korting

De Top 100 Investeerders Gids: nu als spreadsheet

Investeerders Top 100. Hoofdstuk 1 gratis

Hoeveel investeerders kan Nederland hebben

De Investeerders Top 100... Wat is nog meer nieuw

De Investeerders Top 100. Wat is nieuw

Het nieuwe boek Investeerders Top 100 ... is beschikbaar

25 Misverstanden over Investeerders .... dit is de vijfde
Crowdfunding
Gids
Excel
Venture
Capital
Begrippen
Venture
Capital
Begrippen ePu
Lezing
Informal
Investors
Lezing

Waagkapitaal
Term
Sheets
And Valuations
Angel
Investors
Handbook
Venture
Capital
Track Record
Venture
Capital
Werkpakket
Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
Tel: 071 589 4000
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.